Komisyonlar Nasıl Belirlenir?

  • Komisyon oranları 30 günlük işlem hacminize ve emir tipine göre değişiklik göstermektedir.
  • Detaylı bilgi için komisyonlar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Gerçekleşmeyen ya da İptal Edilen İşlemlerden Komisyon Alınır mı?

  • Gerçekleşmeyen ya da iptal edilen alım-satım emirlerinden komisyon alınmamaktadır.
  • Kısmen eşleşen emirlerin, sadece eşleşen kısımları için komisyon tahsil edilir, eşleşmeyen, açık emir olarak bekleyen kısmı için komisyon tahsilatı yapılmamaktadır.

Piyasa Yapıcı ve Piyasa Alıcı Emir Nedir?

Piyasa Yapıcı ve Piyasa Alıcı emir modeli, piyasaya likidite sağlayan (piyasa yapıcı) emirler ile piyasadaki likidi kullanan (piyasa alıcı) emirleri birbirinden ayırmak için uygulanmaktadır. Bu nedenle piyasa yapıcı ve piyasa alıcı emirlerin komisyon oranları farklıdır.

Piyasa Alıcı Emir Nedir?

Girdiğiniz emir, emri ilettiğiniz anda emir defterindeki en iyi alış veya en iyi satış emri ile eşleşirse, piyasa alıcı emir olarak kabul edilir.

  • Piyasa emir tipinde verilen tüm emirler, emir girildiği anda, emir defterinde bulunan emirlerle eşleştirildiği için Piyasa Alıcı emri olarak kabul edilir.
  • Limit emir tipinde emir girildiği anda, emir defterindeki herhangi bir emirle tamamen ya kısmen eşleşirse, emrin tamamı piyasa alıcı olarak kabul edilir.
  • Stop Piyasa emir tipinde verilen emir, tetiklendikten sonra, emir defterindeki emirlerle eşleştiği için piyasa alıcı olarak kabul edilir.

Stop Limit emir tipinde emir girildikten tetiklenene kadar geçen süre içerisinde kullanıcı bakiyesi Piyasa Alıcı komisyon oranı üzerinden bloke edilir. Bekleyen emir tetiklendiği anda eğer emir defterindeki emirlerle eşleşirse, Piyasa Alıcı olarak kabul edilir. Emir tetiklendikten sonra herhangi bir emirle eşleşmeden emir defterine kaydedilirse bloke edilen komisyon farkı kullanıcının bakiyesine iade edilir.

Piyasa Yapıcı Emir Nedir?

Girdiğiniz emir, emri ilettiğiniz anda emir defterindeki herhangi bir emirle eşleşmeden emir defterine eklenirse piyasa yapıcı emir olarak kabul edilir.

Limit emir tipinde emir girildiği anda, emir defterindeki herhangi bir emirle eşleşmeden emir defterine eklenirse Piyasa Yapıcı olarak kabul edilir. Emir defterinde, girilen emrin tamamını karşılayacak miktarda emir bulunmadığı için sadece bir kısmı eşleşirse, eşleşen kısmı Piyasa Alıcı olarak kabul edilir. Emrin geri kalan kısmı emir defterine piyasa alıcı olarak kaydedilir.

Stop Limit emir tipinde emir girildikten tetiklenene kadar geçen süre içerisinde kullanıcı bakiyesi Piyasa Alıcı komisyon oranı üzerinden bloke edilir. Bekleyen emir tetiklendiği anda eğer emir defterindeki emirlerle eşleşmeden emir defterine kaydedilirse, piyasa yapıcı olarak kaydedilir. Bloke edilen komisyon farkı kullanıcının bakiyesine iade edilir.

  • Tüm emir tiplerinde, emir verildiği anda kullanıcının komisyon dilimine uygun olarak komisyon hesaplaması yapılır.

Emir defteri üzerinde gösterilen bilgiler kısa bir süre gecikmeli olabilmektedir. Bu sebeple emirlerin piyasa yapıcı ya da alıcı olarak değerlendirilmesi arayüzde görüntülenenden farklı şekilde gerçekleşebilir.

İşlem hacminizi hesap bilgilerim sayfasında kontrol edebilirsiniz.